Viskon Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey

viskon

Viskon Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey

Viskon, tekstil endüstrisindeki en popüler hammaddelerden biridir. İpek kadar yumuşak ama çok daha ucuz ve daha  yapısal olarak daha az karmaşık, özellikle cildi tahriş etmemesi açısından oldukça popüler bir kumaş türüdür. Spor giyim, iç giyim, dış giyim ve dış mekan tekstilleri için üretilmiş bir elyaf.

Çevre dostu bir tarz için sürdürülebilir malzemeler

Sadece daha iyi beslenme ve daha az tüketim yoluyla değil, çevreye daha duyarlı yaşamak ve karbon ayak izinizi iyileştirmek mi istiyorsunuz? Doğru kıyafeti seçmek bunu yapmanıza yardımcı olacaktır! "Viskoz hakkında bilmeniz gereken 7 şey" yazımızda, giyim malzemeleri ve bunların ne kadar sürdürülebilir olduğu hakkında bilgi vereceğiz. Bu, sürdürülebilir giyim konusunda farkındalığınızı artırmanıza ve çevre için iyi bir şeyler yapmanıza yardımcı olacaktır.

Viskon, doğal madde selülozdan kimyasal olarak üretilen bir elyaftır. Viskon "rayon" olarak da bilinir ve moda endüstrisinde suni ipek olarak kullanılır. Viskoz giyildiğinde rahatlık sağlar ve giysilere görsel bir parlaklık verir.

1-Viskon yarı sentetik bir hammaddedir

Viskon, ağaçta bulunan doğal bir hammadde olan selülozdan yapılır. Kayın veya ladin ağacından, okaliptüs veya bambudan kimyasal bir işlemle çıkarılır ve daha sonra yüksek basınç altında elyaf formuna preslenir. Bu işlem yarı sentetik bir hammaddeden bahsetmemizin sebebidir: viskon ne pamuk, ipek gibi saf doğal bir elyaf, ne de polyester gibi sentetik bir elyaftır.

2-Bu nedenle suni ipek viskonun bakımı çok kolaydır ve çok yönlüdür

Viskon işlemi, selüloz elyaflarının uzunluk, mukavemet ve stabilite bakımından modifiye edilmesini sağlar. Bu uyarlanabilirlik, viskonu çok yönlü ve karışımlı kumaşlarda ideal partner yapmakla kalmaz, aynı zamanda bakımının saf doğal elyaflardan çok daha kolay olmasını sağlar: yıkanması daha kolaydır, neredeyse ütü gerektirmez ve üzerine uygulanan baskılar o kadar çabuk silinmez.

3-Viskon nemi emer

Viskon, doğal hammadde selüloza dayandığından, pamuk veya yün doğal liflerine benzer. Çok emicidir ve kendi ağırlığının yüzde 400'üne kadar nemi emebilir. Aynı zamanda kumaş ıslak görünmemekte ve serinletici bir etkiye sahiptir. Saf doğal liflere göre bir avantaj: Viskon süper hızlı kurur ve bu nedenle iç giyim ürünleri, seyahat havluları, vegan spor ayakkabılar veya dış mekan tekstilleri için popülerdir.

4-Selüloz lifleri, sentetik liflerden daha cilt dostudur

Viskon üretiminde petrol kullanılmaz ve selüloz ekimi çoğunlukla ilaçsız yapılır. Bu, lifler cilt uyumluluğu üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir: saf viskoz neredeyse hiç zararlı madde içermez ve alerjisi olanlar için idealdir. Bu sebeple, iç giyim ürünlerinde cildi tahriş etmemesi açısından oldukça tercih edilen bir kumaş türüdür.

5-Viskon biyolojik olarak parçalanabilir

Viskon üretiminde yenilenebilir hammadde olan selüloz kullanılmaktadır. Çeşitli ağaçlarda bulunur ve viskon işleminden sonra değişmeden biyolojik olarak parçalanabilir. Bu, viskonun çevresel açıdan tamamen sentetik malzemelerden daha iyi performans gösterdiği anlamına gelir.

6-Fakat, geleneksel viskon sürdürülebilir değildir

Viskon işlemi sırasında oldukça enerjiye ihtiyaç vardır. Selülozu elde etmek için muazzam kimyasal dönüştürme işlemi yapılır. Kimyasallar, sıvı formda veya zehirli dumanlar halinde, üretim bölgelerinde önemli kirliliğe neden olur. Sonuçlar sadece çevreye zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda fabrikaların içindeki ve çevresindeki insanların sağlığını da bariz bir şekilde tehlikeye atar.

7-Peki daha sürdürülebilir viskon nasıl üretebiliriz?

Viskon satın alırken dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır: Başlangıç hammaddesi, üretim ve işleme. Örneğin "Modal" viskoz tipinde selüloz esas olarak sürdürülebilir ormancılıktan elde edilir. "Lyocell" veya "Tencel" olanlar, çevreye zararlı maddeler içeren hiçbir atık suyun salınmadığı okaliptüsten daha çevre dostu bir üretimi ifade eder. Ayrıca kimyasal katkı maddesi kullanılmadan üretilen "Lenpur" viskondur. Özel özellik: Bu malzeme için tek bir ağaç kesilmez, çünkü selüloz yalnızca ağaçların budanmasından elde edilir.

Sonuç olarak Viskon iyi midir?

Viskon göründüğü kadar sürdürülebilir olmasa da, çevre dostu olma konusunda polyester gibi diğer kimyasal elyaflara göre avantajları vardır. Yani viskonun avantajları şunlardır:

.Çoğu kimyasal kumaştan daha sürdürülebilir

.Viskondan yapılmış giysiler giyildiğinde rahatlık sağlar.

.Giysilere parlaklık sağlar (görsel efekt)

.Nefes alabilir ve soğutma sağlar

.Nem düzenleyici

Bu avantajları göz önünde bulundurulduğunda viskon iyi midir sorusuna kesinlikle "evet" yanıtı verilebilir.

Viskonun zararları nelerdir?

Viskonun dezavantajları, kumaşın kurutucuya uygun olmaması ve çekebilmesidir. Ayrıca viskon düğümlü dokumaya yatkındır ve yırtılma mukavemeti düşüktür.

 
Etiketler: viskon, viskoz, elyaf, polyester, viskon ürünler, viskon nedir, viskoz nedir, viskon sağlıklı mıdır
Mart 27, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR