Viskon Hakkında İlginç Bilgiler

Viskon Hakkında İlginç Bilgiler

Kumaş tüm şekillerde, boyutlarda, ağırlıklarda ve yapılarda gelir. Doğal, sentetik veya üretilmiş olabilir. Bazı kumaşların diğerlerinden daha fazla damgası vardır. Bu blog yazısında şu soruyu soracağız; viskon nedir? Biraz yanlış anlaşılabilecek bir tekstil.


1. Viskon nedir ve nereden geldi?

Belki viskonu duymuşsunuzdur ya da Rayon olarak daha iyi biliyorsunuzdur. Bu, Birleşik Devletler'deki viskon için kullanılan terimdir. Ama gerçekte nedir?
Viskon bir çeşit suni ipek. İlk olarak yapay ipek olarak bilinen 19. yüzyılın sonlarında “rayon” terimi 1924'te yürürlüğe girmiştir. “Viskon” adı bu elyafın üretilme şeklinden türetilmiştir; hem suni ipek hem de selofan yapmak için kullanılan viskoz bir organik sıvı. Viskon, viskoz işlemiyle elde edilen selülozdan yapılan rejenere üretilmiş bir lif için genelleştirilmiş bir terimdir.

Üretilmiş bir rejenere selüloz lifi olarak, ne gerçekten doğaldır (pamuk, yün veya ipek gibi) ne de gerçek sentetiktir (naylon veya polyester gibi) - arada bir yere düşer.

Viskon, sayısız kalitesi sayesinde popüler olan düşük maliyetli bir kumaştır. Pamuk son kullanımlarında olduğu gibi lüks kadife ve taftalarda da bulunabilir. Viskon ayrıca kadın hijyen ürünlerinde ve lastik kordonlarında da bulunabilir.

Kimyasal olarak viskon pamuğa benzer, ancak aynı zamanda nasıl üretildiğine bağlı olarak birçok farklı kalite de alabilir.


2. Selüloz nedir?


Bir lif üretiliyorsa, selüloz veya proteinden yapılır. Selüloz, bir karbonhidrattır ve bitkilerin çeperlerindeki ana bileşendir. Sentetik ve üretilmiş elyaflar arasında sürdürülebilirliklerinde fark yaratır. Viskon, odun hamurundan yapılır ve pamuk veya keten gibi selülozik bir elyaftır. Genellikle sadece kısmen insan yapımı olarak kabul edilir.

Üretilen lifler doğal olarak oluşan selüloz veya proteinden türetilirken sentetik lifler bu türden değildir - tamamen insan yapımıdır. Öyleyse, doğal bir kaynaktan geliyorlarsa, neden "doğal lif" kategorisine girmiyorlar? Çünkü nihai sonuca ulaşmak için kapsamlı işlem gerektirirler. Bu nedenle, üretilen elyaf kategorisine genellikle "rejenere selüloz" adı verilir.

3. Viskon sürdürülebilir bir kumaş mı?

Viskon yenilenebilir bitkilerden yapıldığından, çevre dostu ve sürdürülebilir olarak sıklıkla bahsedilir. Ama aslında durum bu mu?

İlk olarak 1883 yılında ipeğe ucuz bir alternatif olarak üretilen viskon, üretilen en eski elyaftır. Viskon üretimi genellikle odun hamuru ile başlar ve bunu yapmak için birkaç kimyasal ve üretim tekniği vardır.

Bazı tartışmalar burada devreye giriyor.

Viskon oluşturmak ve düzenli olarak giyilip yıkanmasını sağlamak için kimyasal işlemden geçirilmelidir. Geri dönüştürülmüş odun hamuru, kostik soda, amonyak, aseton ve sülfürik asit gibi kimyasallarla işlenir. Bu nedenle, doğal ve sürdürülebilir bir kaynaktan gelen ancak kimyasallarla yapılan bir kumaşımız var.

Viskon selülozdan yapıldığı için, polyester gibi diğer sentetik elyaflardan daha sürdürülebilir bir elyaf olduğunu söyleyen bir tartışma var. Viskon, Lyocell işlemi kullanılarak giderek daha fazla üretilmektedir. Bu, çözücü olarak N-Metilmorfolin N-oksit kullanır. Bu yöntem az miktarda atık ürün üretir ve onu çok daha çevre dostu yapar.


4. Viskonun bazı özellikleri nelerdir?


Viskonun sayısız mükemmel özelliği vardır ve bu da onu çalışmak için popüler bir elyaf haline getirir. Özellikleri sayesinde, birçok endüstri, geniş bir ürün yelpazesi oluşturmak için kullanır. Viskonun en faydalı özelliklerinden bazıları şunlardır:

*Çok yönlü - diğer liflerle çok iyi karışır
*Nefes alabilir
*Oldukça emici
*Çok yumuşak
*Vücut ısısını hapsetmez
*Nispeten hafif
*Güçlü ve sağlam
*Yumuşak ve rahat
*Ucuz
*Statik birikim yok

Bunların hepsi kulağa harika geliyor, ancak viskonun biraz daha az olumlu özellikleri var. Ancak bunların hiçbiri özellikle olumsuz değildir. Giyme ve yıkama sırasında biraz bakım, bu özellikleri eski hale getirecektir.

*Yıkandığında küçülebilir
*Kolayca kırışabilir
*Işığa maruz kaldığında kötüleşir

 

5. Viskon: yanlış anlaşılmış bir kumaş mı?

Bir kumaş "doğal" olarak etiketlenmediğinde, tüketiciler, kumaşı doğru bir şekilde anlamadan onu sert bir şekilde yargılayabilir. Viskon, yapay veya doğal tüm lifler arasında muhtemelen en yanlış anlaşılanıdır. Doğal bir lif değil, sentetik de değil.


Viskon üretiminde kimyasalların kullanımına ilişkin olarak, kumaş teknolojisi ilerledikçe, birçok üretici temiz üretimi sağlamak için önemli ve olumlu çabalar sarf etmektedir. Yeşil dostu bir dünya için çabalamaya devam ederken, viskon gibi elyafların sürdürülebilirliği için daha fazla çalışma yapılıyor.

Viskonun arzu edilen birçok özelliği vardır, bu da onu birçok yönden çalışmak için harika bir elyaf haline getirir. Eşsiz çok yönlülüğü nedeniyle, modadan tıp mesleğine ve evdeki günlük eşyalara kadar birçok endüstri viskoz kullanıyor.

 

Etiketler: Viskon Hakkında İlginç Bilgiler
Eylül 26, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR