Tekstilde Baskı

Tekstil de Baskı Süreci ve Önemi

Tekstil  Baskısı

 

Baskı tekniği aslında tekstil yüzeyinin belli bir bölgesinin renklendirilmesinden veya bu bölgedeki boyar maddenin aşındırılmasından ibarettir. Boyama aşamasında tekstil materyalin tümünün boyanmasına karşılık, baskı işleminde bu materyalin belli bölgeleri renklendirilir. 

 

 

Tekstil ilk olarak insanın örtünme ve doğa koşullarından korunma ihtiyacını karşılamak amacıyla çevresinde bulduğu lifsi malzemelerle oluşturduğu dokuma ürünleri olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonra bu ürünleri doğadan elde ettiği boyalarla renklendiren insan, bununla da yetinmemiş kendini ifade etme iç güdüsüyle duygu ve düşüncelerini bu dokumalar üzerinde şekillendirmiştir. Tekstil ürünleri üzerinde renkli desenler elde etmek amacıyla yapılan bu bölgesel boyamalara baskı denilmektedir. 

 

 

Tekstil baskısının bulgularına 1. yüzyılda Çin’de rastlanmıştır. Avrupa’da ise yıkandığında çıkmayan veya solmayan dayanıklı baskı elde etme konusunda zorluk yaşandığından tekstil baskısı çok daha sonra ortaya çıkmıştır. Tekstil yüzeyinin içerisine işleyen dayanıklı boyaların ortaya çıkmasına kadar gelişmemiştir. Tekstil baskıcılığının ilk olarak Hintliler ve Çinliler tarafından yapıldığı ileri sürülmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda ise Mısır Piramitleri ve mezarlarında boyamadan farklı yöntemlerle renklendirilmiş kumaş parçalarına rastlanmıştır.

 

 

Tekstil yüzeylerinde renklendirme; boyama, dokuma veya örme esnasında desen verme ve baskı teknikleriyle yapılmaktadır. Dokuma ve örme tekniklerinde üretim hızının düşük olması, uygulama zorluğu, desen çeşitliliğinin ve renk varyasyonunun az olması dolayısıyla baskı tekniği daha çok tercih edilmektedir.

 

 

Kıyafetlerin üzerinde bulunan baskılar kimyasallar içermektedir. Bu ürünlerin üzerindeki kimyasallar ter ve solunum yoluyla vücudumuza nüfus ediyor ve sağlığımızı en az gıda maddelerinde bulunan kimyasallar kadar etkiliyor. Son zamanda yapılan araştırmalara göre, tekstil ürünleri üzerinde kullanılan zararlı kimyasallarla oluşturulan baskıların alerjilere sebep olduğu ve kanser riski taşıdığı yönünde.

 

 

Özellikle Çin ve Hindistan’dan gelen ucuz iç giyim ürünlerinde ya da bu ülkelerden ucuz kumaş ithal eden firmaların ürünlerinde kullanılan boyalar için yapılan testlerin kanser alarmı veriyor. Bu ülkelerden gelen ürünlerin yüzde üçüne yakınında kanserojen etkili renklendirici azo boyar maddeler olması gereken sınırların üzerinde çıkmıştır. Özellikle iç çamaşırın da aldığımız ürünlere çok dikkat etmemiz gerekiyor. İç çamaşırları insan vücuduna doğrudan temas ettiği için vücut terlediğinde doğrudan deriye nüfuz eder ve vücutta hormonal değişikliklere neden olur.

 

 

Üretim tarlada pamuktan başlayıp, çırçır, iplik, örme, boyahane, baskı, dikiş ve paketlemeye kadar geçen uzun ve meşakkatli bir yol. Donella markası olarak, ürettiğimiz ürünlerde kullanılan kumaşlar Türkiye’de üretilmektedir. Ürün üzerinde kullanılan baskılar kanserojen madde testlerine tabi tutulup, bu sertifikaya sahip olan baskıcılarla çalışmaktayız.

 

Ekte bu sertifikaya sahip olabilmek için gerekli test ve düzenlemeleri yerine getiren iş ortağı firmamızın belgesini yayınlamaktan gurur duyuyoruz.

 

 

Donella markası olarak sizin ve sevdiklerinizin sağlığını dikkate alıyoruz ve ger geçen gün kendimizi bu noktadan daha ileri götürme hevesi ve gayreti içerisindeyiz.

 

Etiketler: Tekstil Ürünlerinde Kullanılan Baskılar
Şubat 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR