Polyester Nedir?

Polyester Nedir?

Polyester Nedir?

 

 Polyester, genellikle petrolden elde edilen sentetik bir kumaştır. Bu kumaş, dünyanın en popüler tekstil ürünlerinden biridir ve binlerce farklı tüketici ve endüstriyel uygulamada kullanılmaktadır. Kimyasal olarak polyester, öncelikle ester fonksiyonel grubu içindeki bileşiklerden oluşan bir polimerdir. Sentetik ve bazı bitki bazlı polyester liflerin çoğu, başka kaynaklardan da türetilebilen petrolün bir bileşeni olan etilenden yapılır. Bazı polyester türleri biyolojik olarak parçalanabilirken, çoğu değildir ve polyester üretimi ve kullanımı dünya çapında kirliliğe katkıda bulunur. Polyesterlerin çoğu biyolojik olarak parçalanamaz. Mesela geçen sezon aldığınız polyester pijama koşullara bağlı olarak en iyi 20 yıl, en kötü durumda 200 yıl doğada geri dönüşmeyecektir.

 

 Bilindiği üzere, petrol endüstrisi dünyanın en büyük kirleticisidir. Polyesterde kısmen petrolden üretilmiştir. Ve polyester üretiminde, soğutma için yüksek miktarlarda su gerektiren, enerji açısından yoğun bir ısıtma işlemiyle üretilir. Eğer düzgün yönetilmez ise, bu durum özellikle polyesterin sıklıkla üretildiği savunmasız toplumlarda yeraltı suyu seviyelerinin düşmesine ve temiz içme suyuna erişimin azalmasına neden olabilir.

 

 Polyestere alternatif olarak, geri dönüştürülmüş polyester tercih edilebilir. Genellikle geri dönüştürülmüş polyester atık plastik şişeler kullanılarak üretilir. Geri dönüştürülmüş polyester satın almak, atıkları en aza indirdiğiniz ve fosil yakıt endüstrisini ortadan kaldırdığınız anlamına gelse de polyester konusunda toplumlar olarak çok dikkatli olmamız gerçeğini değiştirmez. Çünkü yapılan çalışmalar göstermiştir ki, bu plastik mikrofiberlerin su yollarını endişe verici bir oranda kirlettiğini göstermiştir.

 

 Genellikle farklı kumaşlarla karıştırılarak kullanılır. Tekstil sektöründe kullanım amacı, doğal ürünlere esneklik katmak ve kırışma oranını azaltmaktır. Bugün hazır giyim endüstrisi yılda yaklaşık 120-150 milyar arasında giysi üretiyor. Bu adetlerin çoğu ya satılmıyor ya da maksimum kullanım sağlamadan atılıyor. Hızlı modanın hayatımıza girmesiyle birlikte başlayan aşırı tüketimle ilgili sorun, tekstil endüstrisinin büyük ölçüde yenilenemeyen kaynaklara dayanmasıdır. Moda sektörü yılda yaklaşık 25 trilyon galon su kullanıyor, ve maalesef bu da 40 milyon olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetecek kadar su demek. Bir ton boyalı kumaş üretimi 200 tona kadar su alabilir. Her yıl, 1,5 trilyon galon su sadece tek başına kumaşları boyamak için kullanılıyor ve bu maalesef modanın endüstriyel su kirliliğinin beşte birinin sorumlusu olmak demek. Tarımdan sonra küresel olarak en büyük ikinci temiz su kirleticisi moda sektörüdür. Birleşmiş milletler tarafından hazırlanan rapora göre, 2040 yılına kadar dünyanın sıcaklığını 2,7 derece arttırma yolunda ilerliyoruz.

 

 Piyasada üretilen ucuz çamaşır adı altında içerik olarak pamuk yazıp yüklü polyester oranı ile satın aldığınız iç giyim ürünlerinin hem sağlığınızı hem de çevreyi tehdit ettiğini lütfen unutmayın. Donella markası adı altında üretilen iç giyim ürünlerinin içeriği tam olarak doğru içeriklerdir. %100 pamuk ve çoğunluğu saf %95 pamuk içeriğe sahiptir. Ayrıca, kumaşın örüldüğü ve boyandığı fabrikaları seçerken azami ölçüde çevreye ve doğaya saygılı ve o misyonu taşıyan firmalarla iş ortaklığı yürütmekteyiz.

 

Etiketler: Polyester Nedir?
Ocak 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR