Pamuk ve Polyester

Polyester Nedir

1-Polyester nedir?

Polyester, polyester iplikler veya lifler kullanılarak yapılan herhangi bir kumaş veya tekstil için genelleştirilmiş bir terimdir. Spesifik bir malzeme olarak en yaygın olarak polietilen tereftalat (PET) adı verilen bir tür olarak adlandırılan sentetik, insan yapımı bir polimerin kısaltılmış adıdır. Etilen glikol ve tereftalik asit karıştırılarak yapılır. Bütün bunlar kulağa son derece bilimsel geliyor ama temelde polyester bir tür plastik.

2- Modaya ne zaman dahil oldu?

İlk olarak 1941'de İngiliz kimyagerler John Rex Whinfield ve James Tennant Dickson tarafından icat edildi ve 1970'lerde “ütülenmeden 68 gün boyunca giyilebilen ve hala şık görünen mucize bir elyaf” olarak tanıtılması sayesinde giderek daha popüler hale geldi. Ancak, Saturday Night Fever ve Brady Bunch günlerinde yıldızı parladı.

3- Polyester kumaşın bazı özellikleri nelerdir?

*Polyester çok dayanıklıdır ve birçok kimyasala karşı dayanıklıdır.

*Büzülmeye ve esnemeye karşı dayanıklı olduğu için moda endüstrisinde popüler bir    kumaştır. Kırışmaya ve aşınmaya karşı da dayanıklıdır.

*Polyester oluşturmak için kullanılan lifler çok güçlü ancak hafiftir.

*Polyester kumaşın bakımı kolaydır ve evde yıkanabilir ve kurutulabilir.

*Çabuk kuruyan yapısı sayesinde dış giyim için popüler bir seçimdir.

4- Polyester popüler kullanımları nelerdir?

*Spor giyim

*Polar

*Paltolar ve anoraklar

*Çarşaf, nevresim ve uyku tulumu gibi yatak takımları

*Ayakkabı

*Yorgan dolguları (yalıtım özelliklerinden dolayı)

*Dikiş iplikleri

*Yumuşak mobilyalar ve döşemeler

*Tekstil

*Bagaj ve diğer çantalar

*Endüstriyel polyester elyaflar ayrıca konveyör bant kumaşları, emniyet kemerleri, plastik takviyeler ve daha pek çok şeyde kullanılır.

5-Polyester kullanmanın dezavantajları nelerdir?

Bazı insanlar sadece pamuk, kaşmir, ipek, yün vb. gibi doğal kumaşlar ve iplikler giymeyi veya kullanmayı sever. Bunların faydaları genellikle nefes alabilir, hipoalerjenik ve dayanıklıdır. Ayrıca suni elyaflardan daha pahalı olabilirler ve yıkama ve kurutma konusunda daha fazla özen gerektirirler. Polyester gibi sentetik kumaşlarla ilgili temel sorun nefes almamasıdır. Bazıları, giyerken terli hissettiklerini veya rahatsız edici olabilecek bir nem hissine sahip olduklarını fark eder. Bunun nedeni, polyesterin nem emmesinin pamuk gibi doğal kumaşlara kıyasla çok düşük olmasıdır. Bununla birlikte, modern üretim artık daha fazla nem emen polyesterler üretmeye başlıyor ve bunlar egzersiz ve spor giyim için harika. Çok hassas cilde sahip kişiler, sentetik kumaş giymeye karşı küçük bir tepki aldıklarını görebilirler, ancak bu genellikle karışık bir kumaş olduğunda o kadar yaygın değildir. Kendi başına oldukça yanıcıdır, bu nedenle özellikle açık alev yakınında %100 polyester giyiyor veya kullanıyorsa dikkatli olunması gerekir. Polyester plastikten yapıldığı için çevre için kötü olup olmadığı sorusu var. Doğru, sürdürülebilir olmayan bir kaynaktan geliyor, ancak plastik şişeler aslında polyester kumaşa dönüştürülür, bu oldukça şaşırtıcıdır, ancak olumsuz tarafı, plastik kompostlaştırılamaz, yani toprakta iyi bozulmaz.

Polyester ve Pamuk Karşılaştırması

Polyester ağırdır ve daha az nefes alabilir. Polyester insan yapımı maddelerden yapılırken pamuk nefes alabilir ve hafif doğal bir üründür. Her ikisi de giysi yapımında kullanılan kumaştır. Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.

Polyester ve pamuk arasında dikkate alınması gereken birçok nokta vardır. Tekstil şirketleri tekstil yapmak için çoğunlukla pamuğu kullanır. Buna çarşaflar, perdeler, yorganlar ve battaniyeler dahildir. Son zamanlarda pamuk, sadece çocuklar için değil, giyim üreticileri arasında da popülerlik kazandı. Yetişkinler bu kumaşın değerini gün geçtikçe daha iyi anlıyor. Ayrıca pamuk boyayı iyi tutar ve yırtılmalara ve lekelere karşı dayanıklıdır. Pamuk hipoalerjeniktir ve doğal olarak antibakteriyeldir. Pamuklu giyisiler sizi ve ailenizi sağlıklı tutmaya yardımcı olacaktır. Bu, aynı zamanda, iyi bir şekilde ayrıştığı yani kompost olabildiği için ve Dünya'ya doğal bir şekilde geri döndüğü için, Dünya'nın sağlıklı kalmasına da yardımcı olacaktır. Bu pamuklu  kumaşı dokumak için insan yapımı kimyasallar kullanılmaz ve aynı zamanda sürdürülebilir ve yenilenebilir. Başka bir deyişle pamuk, bugünün ve geleceğin kumaşıdır. Polyesterden daha pahalıya mal olsa da, pamuk kumaşın kalitesi ve avantajları polyesterden çok daha ağır basıyor.

 

 

Etiketler: Pamuk, polyester, moda, giyim, tekstil, iç giyim, iç çamaşır, spor giyim, sentetik kumaş
Haziran 08, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR