Pamuk hakkında bazı ilginç bilgiler
1-Pamuk çok uzun zamandır var. Peru'da M.Ö. 450 yılına kadar uzanan tohumlar bulundu.
2-Bütün pamuk bitkisi kullanılır, pamuktan geriye hiç bir atık kalmaz.
Lif, pamuk yetiştiriciliğinin birincil nedenidir. Ancak tohumlar hayvan yemi olarak ve ve pamuk tohumu yağıda insanlar tarafından kullanılır. Bitki sapları ise hasat sonrası toprağa geri sürülür.
3-Pamuk sürdürülebilir bir elyaftır. Tohumlar ilkbaharda ekilir ve sonbaharda toplanır. Bitkinin olgunlaşması ve hasat için açılması yaklaşık beş ila altı ay sürer.
4-Pamuk lifi, doğal bir polimer olan selülozdür. İnsanlar selülozu sindiremezler, fakat sığırlar ve atlar sindirebilir, çünkü şekerleri parçalayacak bir enzime sahiptirler.
5-En uzun pamuk lifinin yetiştiği yerler Mısır, Pima ve Deniz Adasıdır. Ortalama lif uzunlukları 4,4 cm’e kadar çıkabilir. Dünya üzerinde yetiştirilen toplam pamuğun sadece çok küçük bir kısmını oluştururlar. Sadece çok ılıman bölgelerde yetişen özel tohumlardan yetiştirilir, bu da yetişebileceği yerlerde sınırlanır. İstenmesinin nedeni, daha ince (daha yumuşak) ipleri daha uzun liflerle eğirebilmenizdir.
6-İplikler numarasına göre sınıflandırılır. İplik numarası ne kadar yüksek olursa iplik o kadar ince (daha ince ve daha yumuşak) olur. Dolayısıyla, 16 iplik 32 ipliğin ağırlığının iki katıdır.
7-Pamuk rengi saf beyaz değildir, ten rengidir. Doğadaki pamuk koruyucu yağmur yağları ve cilaları ile kaplıdır, böylece tarlalarda ıslanıp çürümez. Emici hale getirmek için yağların ve balmumlarının uzaklaştırılması gerekir. Beyazlaştırmak için ise elyafın saflaştırılması gerekir.
8- Pamuk ıslak olduğunda daha güçlüdür. Islandığında mukavemet kaybeden diğer selülozik elyafların (rayon, odun hamuru) aksine pamuk ıslandığında güçlenir. Islanacak mendil ve tıbbi kumaşlar gibi birçok ürün için bu özellik önemli olabilir.
9-Hem yetişkin hem de bebek bebek bezleri beyaz ve emicidir, bu nedenle çoğu insan pamuk içerdiğine inanır. Piyasada satılan bebek bezlerinin neredeyse hiçbiri (Pampers ve Huggies dahil) hiç pamuk içermiyor. Bu ürünlerdeki cilde temas eden kumaş biyobozunur olmayan petrol bazlı sentetik (plastik) elyaflardan yapılır.
10- Dünya üretimi için mevcut tahminler, yıllık ekilebilir arazinin% 2,5'ini oluşturan yıllık yaklaşık 25 milyon ton veya 110 milyon balyadır. Dünyanın en büyük pamuk üreticisi Çin’dir.