Modal Nedir?

Modal Nedir?

Modal Nedir?


Modal kumaş, giyim eşyalarında ve günlük ev eşyalarında kullanılan popüler bir kumaştır. Modal, bir çeşit suni ipek olan yarı sentetik bir selüloz lifidir. Modal kumaş, ağaçlardan yeniden oluşturulan selülozun döndürülmesiyle yapılır. Çoğu zaman selüloz kayın ağaçlarından elde edilir.


Modal kayın ağaçlarından alınan odun liflerinden yapılır. Bu işlemdeki ilk adım odun liflerini ve sıvı haline getirmektir. Sonra çok küçük deliklerden geçmeye zorlanırlar. Deliğin diğer taraftan çıktıklarında, kumaşı oluşturmak için birlikte dokunurlar.


Bazen bu kumaş kendi başına kullanılır ve diğer zamanlarda spandeks ve pamuk gibi diğer liflerle birleştirilir. Modalın en yaygın olarak kullanıldığı giyim ve ev eşyalarının listesi: İç Giyim, Pijama, Havlu, Bornoz, Yatak Örtüsü



Gerçekten modal nedir ve neden bu kadar popüler?


Bu elyaf bir süredir kullanılmaktadır. 1951 yılında Japonya'da geliştirilmiştir. Günümüzde kullanılan modalın çoğu, Avusturya'dan Lenzig AG olarak bilinen bir şirket tarafından üretilmektedir. Kipleri Lenzing Modal © markası altında ticarileştirdiler.


Modal onlarca yıldır var olmasına rağmen, şimdi her zamankinden daha popüler. Bunun nedeni, esnekliğinin ve yumuşaklığının onu moda aktif ve spor giyim için ideal hale getirmesidir. Özetle, eskiye nazaran şimdi her zamankinden daha fazla modal üretiliyor.


Gerçekten de modalın bir kumaş olarak kullanılmasının birçok avantajı vardır. Bir kere, bu tür kumaş nefes alabilir ve suyu pamuktan yaklaşık yüzde elli daha fazla emer, bu da onu aktif kıyafetler için ideal kumaş türü yapar. Aynı zamanda ipek kadar pürüzsüzdür.


Üretim aşamasında, boyayı hızlı absorve edip, hapsetmesi ise; ürünün renginin solma ya da dışa boya vermesini engeller. Bu kumaşın bu günlerde bu kadar popüler olmasının bir başka nedeni de, çekmeye birçok muadilinden çok daha iyi direnmesidir.



Modal Üretmenin Çevreye Ne Tür Etkileri Vardır? Çevre için Zararlı mıdır?


Modalın ağaçlardan üretildiğini duyarak, muhtemelen bu kumaşın üretiminde çevresel bir etki olup olmadığını merak ediyorsunuz. Sadece modal değil, tüm suni ipek kumaş odun hamuru ile yapılır. Ancak modal ve diğer tüm suni ipek kumaşlar, sadece işlem sırasında bir takım kimyasallarla karıştırıldıkları için doğal elyaf olarak kabul edilemezler.


En azından Lenzing Modal söz konusu olduğunda, Avusturya şirketi olumlu bir çevresel ayak izine sahip olduklarını iddia ediyor. Modal üretmenin, pamuk üretmeye nazaran daha çevreci olduğunu ileri sürüyorlar. Mesela; modal üretimi ton başına çok daha az arazi gerektirir ve on ila yirmi kat daha az su tüketir. Dolayısıyla, modal kumaşın da çevre dostu olduğu söylenebilir.



Modal Kumaştan Üretilen Ürünleri Nasıl Yıkamalısınız?


Kontrol etmeniz gereken ilk şey, söz konusu iç giyim ürünü ya da kıyafetin yüzde yüz modal kumaştan yapılmış olup olmadığıdır. Yüzde yüz modal ise, pamukla aynı şekilde yıkamalısınız. Herhangi bir giysiyi yıkamadan önce daima etiketleri okumayı unutmayın.


Modal kumaş normalde herhangi bir su sıcaklığında yıkanabilir.


Ancak asla klorlu ağartıcı kullanmayın, çünkü kumaşınızı renklendirir, aynı zamanda lifleri de zayıflatır. Ancak her zaman paketteki talimatları izleyin ve azami özeni gösterin. Bir kurutucu kullanıyorsanız, düşük ile orta-yüksek arasındaki bir sıcaklığa ayarladığınızdan emin olun. Giysileri daima hafif nemliyken, buruşmalarını önlemek için çıkarın.


Normalde sadece dokuma modal kumaşları (ipek modal ve yün modal) ütülemeniz gerekir. Bunları mahvetmemek için etiketteki talimatları izleyerek lütfen azami dikkat gösterin.


“En basit elbiseler bile, doğru dikişe ve doğru kumaşa sahipse, şekil veya boyut ne olursa olsun, kendinizi tutma şeklinizi değiştirebileceğini görüyorum.” ;Victoria Beckham


Victoria Beckham’ın dediği gibi, iç giyim ürünlerinde doğru kumaş ve doğru ürünler gün boyu üzerinizde taşayacağınız için büyük öneme sahipler.


Donella marka ürünlerde, bizde sertifikalı Avusturya’dan Lenzig AG kumaşlarını kullanıyoruz.


Aşağıdaki "Modal Ürünlerimiz" e tıklayarak ürünleri inceleyebilirsiniz.


Modal Ürünlerimiz



Etiketler: Modal Nedir?
Ocak 06, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR