Geleceğin Kumaşları – Yakında Giyeceğiniz İnanılmaz Tekstiller

Geleceğin Kumaşları

Geleceğin Kumaşları

 

İkinci en büyük kirlilik miktarını üreten tekstil endüstrisi son zamanlarda ‘çevre dostu' modaya doğru güçlü ivme kazandı. Basında ve marka yayınlarında dolaşan birçok farklı kumaş adı var, bu yüzden mevcut kumaşlara ve gelecekteki yeni kumaş trendlerini inceleyelim. Lütfen aklınızda bulundurun, tekstil üretimi oldukça karmaşık bir süreçtir ve değişkenler kumaş kalitesini ve çevreye etkisini önemli ölçüde etkilemektedir.

 

Açıkçası, tekstil endüstrisi ve dünya için en ideal durum, maliyetleri minimum seviyede tutarken, üretim öncesi ve sonrası atıkları azaltmak, çevre üzerindeki zararlı etkileri azaltmaktır. Polyester (temelde bir plastik) ve pamuk şu anda sektördeki en baskın kullanılan kumaş türleridir  ancak her ikisinin de çevre ve insanlar üzerinde feci etkileri vardır.

 

Mevcut kumaşlar

Pamuk

Garip bir şekilde insanlara, hayvanlara ve deniz yaşamına zararlı yüksek miktarda zehirli böcek ilacı gerektiren doğal bir malzemedir. Pamuğu üretmek için çok yüksek miktarda su kullanır.

Organik Pamuk

Toprağı ve tarımı yenilerken, hiçbir böcek ilacı, zararlı boya maddesi kullanmaması ve daha düşük su miktarları ile bu sorun için uygun bir alternatif olmuştur. Tek dezavantajı, ucuz toksinlerin olmaması nedeniyle daha özel bir süreç gerektirmesi ve bu nedenle daha pahalı olabilmesidir.

Polyester

Doğada parçalanması 200 yıla kadar sürebilen insan yapımı bir elyaftır. İki çeşit yağdan üretilmekte olup, ucuz ve üretimi kolay olduğu için kullanılmaktadır. Su sistemlerini kirletirler ve insanın soluduğunda vücuduna gerçekten zararlı olan zehirli kimyasallar kullanılarak üretilmiştir. Süreç ayrıca, iklim değişikliğine sebebiyet veren yüksek miktarda sera gazı emisyonu yayar.

Bambu

Moda dünyasına büyük bir giriş yaptı, hızla büyüyor ve ucuz bir kumaş türü. Bu nedenle çevre üzerinde düşük etkiye sahip tekstil endüstrisine mükemmel bir katkı sunuyor. Yumuşatıldığında bir karışıma eklenebilir Şu anda üretimi sırasında genellikle toksinler kullanılıyor, ancak şirketler onu üretmenin daha doğal yollarını aramaya başlıyor.

Gelecekte Kullanılacak Kumaş Türleri

Artık tekstil endüstrisi doğaya geri dönüyor ve sürdürülebilir tekstiller üretmek için bitkilerden, okyanustan ve gıda atıklarından elde edilen doğal tekstil malzemeleri üretmenin yollarını arıyor. "Sürdürülebilir moda" ürünlerinin büyük bir kısmı, polyester ve doğal kumaş gibi geri dönüştürülmüş malzemelerin bir karışımını kullanıyor. Üretim süreci çevre dostu olduğu sürece, normalde çöplükte kalacak olan kumaşı içerdiğinden bu ideal bir durumdur.

Kenevir

Şu anda belirli giyim türlerinde kullanılmaktadır, ancak henüz ana akım haline gelmemiştir. Kenevir bitkisinden yapılmış, çok yönlü bir bitkidir ve hızlı büyümesi ve çevre üzerinde düşük etkisi olması bakımından Bambu'ya benzer.

Kitin Lifi

Ağırlıklı olarak kabukluların kabuğundan olmak üzere gıda atıklarından elde edilir. Gıda endüstrisinden gelen atıkları içeren süper ucuz ve çok yönlüdür. Halihazırda çok çeşitli üretim süreçlerinde kullanılmaktadır ve yapıştırma özelliği nedeniyle yapay boyaların kullanımını azaltabilir.

Deniz yosunu

Oldukça düşük çevresel etkiye sahip bir malzemedir, ancak ana akım haline gelmesi oldukça zor çünkü kullanım alanı kısıtlı.

Muz Lifi

Yumuşatıldığında çok yönlü ve ucuz olması bakımından bambuya benzer. En güçlü liflerden biri olduğu için bambudan daha iyi olduğu öne sürülmüştür, umarız biyolojik olarak parçalanabildiği ve çevre dostu olduğu için ticari kullanıma da açılabilir.

Ananas derisi + ipek

Oldukça heyecan verici bir malzemedir, çünkü zaten patentlidir. Pinatex, ananas bitkisi atığını ve doğal boyaları kullanarak çevre dostu bir süreç kullanarak ananastan deri ürünler üreten tescilli bir şirkettir.

Coir

Hindistan cevizi lifi,  hindistan cevizi kabuklarından yapılır. Çok kaba bir malzeme olduğu kadar çok yönlü değil, ancak çanta, ayakkabı veya fırça gibi şeyler için kullanılabilir. Sri Lanka'da zaten yapım aşamasında.

Mısır lifi

Çevre üzerinde hiçbir etkisi olmayan, çok yönlü ve ucuz bir malzemedir. Ingeo, onu giysi üretimi için kullanmaya çalışan güncel bir girişimdir. Elektrikten giysiye çok çeşitli şeylerde kullanılabilen mısır lifindeki dekstrozu kullanarak kumaş haline getiriliyor. Mısır lifi, başka amaçlar için yetiştirilen mahsullerden alınır.

Etiketler: Pamuk, organik pamuk, modal, viskon, bambu, polyester, moda, iç giyim, iç çamaşır, tekstil
Mart 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR