COVID-19 Tekstil Sektörünü Nasıl Etkiledi?

COVID-19  Tekstil Sektörünü Nasıl Etkiledi?

Bugün dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve dolayısıyla tüm dünya corona adı verilen bir virüs tehdidi altında. Virüsün yarattığı belirsizlik, küresel ticaret ve tedarik zincirlerini hızla bozdu, emtia fiyatlarını düşürdü ve çok uluslu şirketleri sınırlı bilgilerle kritik kararlar almaya zorladı. Bu sağlık krizi aslında tüm ekonomik sistemi test ediyor.

Üretim, ihracat ve istihdam açısından ülke ekonomisinin en önemli kolu olan Türkiye’ nin giyim ve tekstil endüstrisi, hızlı bir iyileşme beklentisi olmaksızın korona virüs, COVID-19 salgınında en kötü etkilenen sanayi sektörü olarak ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan endüstriyel üretim verileri, korona virüsün resmi olarak Türkiye' ye ulaştığı Mart ayında giyim ve tekstil üretiminin Şubat ayına göre sırasıyla %20 ve %14 oranında küçüldüğünü, imalat sektöründeki genel düşüşün ise %7,5 olduğunu gösteriyor.

 

 

Türkiye’nin hazır giyim alanında en çok ihracat yaptığı ilk 10 ülke sırasıyla Almanya, İspanya, İngiltere, Hollanda, Fransa, Irak, ABD, İtalya, Danimarka ve İsrail’ dir. Şu anda uluslararası tekstil alıcıları Türkiye'yi kaliteli ve uygun fiyatlarla hızlı üretimi ile tercih edilen ve karlı bir pazar olarak görüyor. Aynı ürün grubunda Türkiye ile Çin arasındaki fiyat farkı vergiler hariç %20'dir. Bu yüzden büyük satın alma grupları fiyat indirimleri isteyecek. Bu fiyat farkını öderlerse, bu hizmeti rekabetçi bir döviz kuru ile sunmamız gerekiyor. Bu şekilde işçilik maliyetinde en az %15'lik bir artış elde etmiş oluruz.

Çin'deki birçok moda perakendecisi, üretimlerini Türkiye'ye kaydırmak için Türkiye ile temas halindedir. Yükselen Çin üretim maliyetleri ve son iki yılda Türk lirasının değerinin 2018'deki kur krizi nedeniyle %36 düşmesi, Türkiye' yi şimdiden uygun fiyatlı bir seçenek haline getirdi. 170 milyar dolarlık bu geçişin herhangi bir payı Türkiye' ye geçerse, tekstil sektörümüz fayda sağlayacak. Türkiye’ nin ihracatının yaklaşık %70’ i Avrupa’ ya gidiyor. Bu alandaki en güçlü rakibimiz Portekiz ama bu değişim olursa cari açığımızı düşürecek ve hükümetin 2020 için %5 ekonomik büyüme tahminini destekleyecek.

Ayrıca, uluslararası ticaretten gelen talebin artması, Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün tam kapasite çalışmasına yardımcı olacaktır. Çin şu anda 4,6 milyon kişiyi istihdam ederek dünyanın en büyük tekstil ihracatçısı konumunda ve Çin' den yapılan tekstil ihracatı 2018'de dünya toplamının %37,6' sına ulaştı ve bir önceki yıla göre %3,5 artış bildirdi.

Sadece Türkiye değil, özellikle hazır giyim gibi yoğun emek isteyen ürünler için Hindistan, Kamboçya veya Vietnam gibi cazip ülkeler de var. Ama şu anda durum böyle. Büyük şirketler, tedarikçilerini hemen değiştirmez veya siparişleri devretmez. Kapasitenin %25 artırılması için en az altı aya ihtiyaç vardır. Dolayısıyla, bu virüsün uzun sürüp sürmeyeceğini ve yayılıp yayılmayacağını dikkatle izliyorlar.



Etiketler: COVID-19 Tekstil Sektörünü Nasıl Etkiledi?
Ekim 30, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR