8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Dünya Kadınlar Günü nedir ve ne zaman başladı?

Dünya Kadınlar Günü (IWD) her yıl 8 Mart' ta kutlanmaktadır. Şubat 1909'da Amerika Birleşik Devletleri'n de Ulusal Kadınlar Günü olarak hayata başladı. Ertesi yıl, Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen ikinci Uluslararası Çalışan Kadınlar Konferansı'n da kadın hakları aktivisti Clara Zetkin, kadınlara daha fazla ses vermek ve eşit haklara sahip olabilmek için uluslararası bir kadınlar günü çağrısında bulundu. Finlandiya'nın ilk üç kadın milletvekili de dahil olmak üzere 17 ülkeden kadın katılımcıların oybirliğiyle kabul edildi. Dünya Kadınlar Günü ilk kez Mart 1911'de kutlandı ve tarih 1913'te 8 Mart olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler, 1975'te ilk kez kutladı ve 1996'da ilk yıllık temasını açıkladı: "Geçmişi Kutlamak, Geleceği Planlamak”

Dünya Kadınlar Günü, dünya çapındaki ülkeler tarafından ulusal bayram olarak kutlanır, kadınlara genellikle çiçek ve hediyeler verilir ve dünya çapında büyük şehirlerde IWD etkinlikleri vardır. 8 Mart 1914'te Londra'da kadınların oy kullanma hakkı çağrısında bulunan ve yüksek profilli kampanyacı Sylvia Pankhurst'ün tutuklanmasına sebep olan kadın oy hakkı yürüyüşü vardı. 2001 yılında, kadınların başarılarını kutlamak ve toplumsal cinsiyet eşitliği çağrısına devam etmek için internationalwomensday.com platformu başlatıldı. 2011'in yüzüncü yılında görevdeki ABD Başkanı Barack Obama, Mart'ın Kadın Tarihi Ayı olarak bilinmesini istedi. Ve Obama konuşmasında: "Tarih, kadınlar ve kız çocukları fırsatlara eriştiğinde toplumların daha adil olduğunu, ekonomilerin gelişme olasılığının daha yüksek olduğunu ve hükümetlerin tüm insanlarının ihtiyaçlarına hizmet etme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor" dedi.

Dünya Kadınlar Günü web sitesine göre resmi renkleri mor, yeşil ve beyazdır. Tarihsel olarak, kadınların eşitliğini sembolize etmek için mor, yeşil ve beyazın birleşimi, 1908'de İngiltere'deki Kadınların Sosyal ve Politik Birliği'nden kaynaklanmıştır. Mor, adalet ve haysiyet anlamına gelir. Yeşil, umudu simgeliyor. Beyaz saflığı temsil eder, ancak 'saflık' tartışmalı bir kavram olduğu için artık kullanılmamaktadır.

2023 yılının teması ise, “Eşitliği Kucakla”

Alsanalsa olarak, kadınlarımıza 8 Mart’a özel indirimler sağladık. Ürünlerimizin çoğu %95 Pamuk içeriğe sahiptir ve  baskılarda kullanılan boyalar kanserojen içeriğe sahip değildir. Üçlü, beşli, yedili ve onlu olarak alabileceğiniz günlük kullanıma uygun ürünlerdir.

Ve son olarak unutmamalıyız ki kadınlar olmasa insanlık neslinin devamı olmaz.

Daha adil, cinsiyet eşitsizliğinin olmadığı bir dünyada yaşamak umuduyla…

 

Etiketler: Kadın, moda, feminizm, kadınlar günü, 8 mart, eşitlik, özgürlük
Mart 07, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR